Warmtepomp installatie2024-03-06T16:40:05+01:00

Warmtepomp installatie

Alles over warmtepompen in 2024

Warmtepomp informatie 2024

Een warmtepomp wordt steeds populairder om te besparen op de energie nota en de transitie naar gasvrij. Een eenvoudige warmtepomp schaf je al aan vanaf €5.000, en je bespaart er 60% tot 100% van je gaskosten mee! Met behulp van een warmtepomp kun je van het gas af, bespaar je jaarlijks van €500,- tot €1.500,- en draag je bij aan een beter klimaat!

Wat je moet weten als jij een warmtepomp wilt kopen? Hoe werkt deze precies, welke soorten warmtepompen zijn er en wat kosten ze? Welke is geschikt voor renovatie en welke voor nieuwbouw? Ook vind je hier handige tips waarmee jij straks optimaal gebruik maakt van je warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

FAQ: Alles wat je moet weten over waterpompen

Hoe kan ik mijn warmtepomp zo efficiënt mogelijk gebruiken?2024-02-05T17:29:09+01:00

Tips voor efficiënt gebruik van je waterpomp

Optimaal besparen met je warmtepomp? Hieronder vind je 5 tips om je warmtepomp zo efficiënt mogelijk te gebruiken!

Tip 1: optimaliseer de isolatie in huis

Het klinkt als een dooddoener, maar hoe beter je huis is geïsoleerd, des te meer je haalt uit je warmtepomp. Je verliest nu eenmaal minder warmte. Is je huis voor 1992 gebouwd dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of je nog onderdelen kunt laten na-isoleren!

Tip 2: pas je thermostaatinstellingen aan

Stel je thermostaat op zo’n manier in dat deze ’s avonds, ’s nachts en overdag ingesteld is op jouw comfortbehoefte. Met een slimme thermostaat kun je dit ook automatisch instellen. Voorkom wel grote temperatuurschommelingen. Het kost tijd voordat een warmtepomp het systeem weer heeft opgewarmd, omdat warmtepompen gebruik maken van lage temperatuur verwarming.

Tip 3: investeer in lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming!

Verwarmen met een lage temperatuur is iets heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent met je oude cv-ketel. Je kunt je huis niet meer zo snel opwarmen als eerst. Daarom is het verstandig om te investeren in vloerverwarming, zodat het altijd een constante temperatuur is in huis. Je kunt ook kiezen voor speciale lage temperatuur radiatoren. Deze zijn ook geschikt om je woning met een warmtepomp te verwarmen en te koelen.

Tip 4: laat je warmtepomp draaien

Warmtepompen hebben langer de tijd nodig om te verwarmen. Daarom is het belangrijk om temperatuurverschillen zoveel mogelijk te voorkomen en je warmtepomp zo weinig mogelijk uit te zetten. Je bent meer kwijt aan stroom wanneer je warmtepomp opnieuw moet opstarten dan  dat je bespaart door de warmtepomp tijdelijk even uit te zetten.

Tip 5: kies voor het juiste vermogen

Als je warmtepomp te klein is qua vermogen dan krijgt hij het moeilijk op de echt koude dagen. Een te hoog vermogen betekent dat je te veel betaalt en de pomp vaker aan en uitschakelt. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welk vermogen je nodig hebt. Wij kunnen hierbij natuurlijk helpen.

Hoe werkt een warmtepomp?2024-02-05T17:09:48+01:00

Hoe een warmtepomp precies werkt is een technisch verhaal en heeft te maken met het principe van koken en verdampen van het koudemiddel in het systeem. Hieronder leggen we in makkelijke taal uit hoe het principe werkt.

 • De warmtepomp gebruikt de buitenlucht, het grondwater of het bodem voor de warmte.
 • Deze warmte geeft de pomp af aan een leidingstelsel waarin koudemiddel circuleert.
 • Het koudemiddel wordt dankzij de warmte en een elektrische compressor opgewarmd, dit heeft te maken met de drukverhoging in het systeem.
 • De warmte die hierbij vrijkomt wordt afgegeven aan het water in het systeem, waarmee radiatoren en vloerverwarming opgewarmd worden. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt ook de boiler of tapwatervat, zodat je ook warm water hebt.
Hoe werkt het plaatsen van een warmtepomp?2024-02-05T17:03:21+01:00

Warmtepomp plaatsen: hoe doen wij dat?

Het plaatsen van een warmtepomp neemt, afhankelijk van het soort warmtepomp, 2 tot 4 werkdagen in beslag. Als je zeker weet welke warmtepomp het beste bij je past, kunnen we na een offerte acceptatie en systeem ontwerp samen een dag inplannen voor de plaatsing. Iedere plaatsing is uniek en wij maken dus altijd een plan voor jouw specifieke situatie. Ook als je nog niet helemaal zeker weet welke warmtepomp je wilt gaan we natuurlijk altijd eerst samen jouw wensen bespreken.

Wij bestellen het materiaal en leveren het op de dag van de installatie. Het systeem (bij b.v. een volledig elektrische warmtepomp) bestaat uit:

 • de warmtepomp (buitenunit)
 • tapwatervat
 • buffervat
 • de warmtewisselaar
 • Installatie material

Het systeem wordt op de gewenste plek geplaatst (vaak op de plek van de oude cv-ketel of in de buurt van de ketel voor een hybride systeem) en het tapwater- en buffervat bevestigt. Het systeem wordt dan aangesloten op je radiatoren of vloerverwarming. Na de installatie doen wij nog een lek-test om te controleren of alles goed is aangesloten en stellen wij de warmtepomp af zodat je zo’n hoog mogelijk rendement behaalt.

In de meeste gevallen is de installatie in 2 werkdagen compleet. Kies je voor een bodem/water warmtepomp of een water/water warmtepomp, houd dan rekening met extra werkdagen voor het leggen van het buizennetwerk of het uitgraven van de putten.

Je kan de warmtepomp na installatie direct gebruiken! Houd er wel rekening mee dat het water even de tijd nodig kan hebben om de gewenste temperatuur te bereiken. Als extra service doen wij vaak de fijn afstelling nadat je de warmtepomp enige tijd in gebruik hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de maximale water temperatuur of seizoen instellingen.  De instellingen voor het dagelijkse gebruik kun je altijd zelf regelen.

Is een warmtepomp verplicht?2024-02-05T17:09:20+01:00

Een warmtepomp is op dit moment nog niet verplicht. Het is de bedoeling dat je vanaf 2026 wel verplicht bent je cv-ketel, als deze aan vervanging toe is, te vervangen door een warmtepomp. Het kan dus zijn dat jouw cv-ketel nog lang niet aan vervanging toe is en je het veel langer uithoudt met een traditionele cv-ketel. In zo’n geval is een hybride warmtepomp misschien een goede oplossing. Of dit écht zo is hangt af van de situatie, want de overheid geeft veel uitzonderingen waardoor veel woningen niet verplicht zouden zijn tot de aanschaf van een warmtepomp.

Moet je in de komende jaren je cv vervangen, dan is het wel slim om alvast te kijken of je niet beter kunt investeren in een warmtepomp. Nu is er een mooie subsidie beschikbaar en je bespaart er flink mee op de energiekosten, waardoor het financieel juist misschien een heel aantrekkelijke optie is.

Wat is de regelgeving rondom warmtepompen?

Een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om een burenruzie te voorkomen is het dus wel verstandig om goed na te denken over de plek van de buitenunit. Per april 2021 zijn de regels omtrent de geluidseisen aangescherpt. De buitenunit mag ‘s nachts niet meer dan 40 Db geluid veroorzaken bij je buren. Houd hier dus rekening mee met de aankoop van de warmtepomp. Wij houden hier met het systeem ontwerpen altijd rekening mee.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?2024-02-05T17:10:12+01:00

Warmtepomp kopen: alles wat je moet weten

Ga jij een warmtepomp kopen? Wij helpen je alvast een handje: hieronder leggen we uit wat je moet weten voor je een warmtepomp koopt. Zo weet je zeker welke warmtepomp voor jou geschikt is en waar je rekening mee moet houden met de plaatsing van de pomp.

Voor je een warmtepomp gaat aanschaffen is het verstandig om je af te vragen of je woning geschikt is. Als je nee moet beantwoorden op één van de onderstaande vragen, dan is je huidige woning mogelijk niet geschikt en is het misschien verstandig om eerst even aanpassingen te doen, zoals betere isolatie plaatsen bijvoorbeeld.

 1. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd?
  2. Is het totale vloeroppervlak in huis kleiner dan 200 m²?
  3. Verbruik je jaarlijks meer dan 1.000 m³ gas?
  4. Maak je gebruik van vloerverwarming?
  5. Is er de mogelijkheid om een aan- en afvoer te plaatsen in de ruimte van de warmtepomp
  6. Heb je een HR-ketel die hybrid ready is?
  7. Heb je buiten de ruimte voor een buitenunit?

Kun je op alle vragen ja antwoorden dan is je woning geschikt! Als je een nee moet antwoorden betekent dat niet direct dat je huis niet geschikt is maar vraag ons dan om advies.

“Als je twijfelt over hoe je huis geïsoleerd is en of een warmtepomp met de bestaande radiatoren of vloerverwarming werkt doe dan de test ! voor het omschakelen naar een warmtepomp.”

Heb je de afgelopen jaren jouw woning beter geïsoleerd of bijvoorbeeld HR+ glas laten plaatsen?  Dan zijn jouw huidige radiatoren misschien ondertussen wel een beetje over bemeten. Of misschien is jouw woning nog niet zo oud en is die zo al geschikt?

Zonder meteen te beslissen en om te schakelen kun je wellicht toch al proberen of jouw woning gunstig verwarmd zou kunnen worden met een warmtepomp. Zet je cv-ketel thermostaat de komende weken op 50°C en kijk of jouw woning toch voldoende warm wordt. Als dat zo is kunt je in de toekomst zonder al te veel verbouwen omschakelen naar bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp.  De meeste cv-ketels hebben een thermostaat of elektronische instelmogelijkheid om de aanvoertemperatuur voor verwarming te beperken tot bijvoorbeeld 50°C (Informeer bij jouw installateur).

Zo’n test is dus redelijk eenvoudig te doen en je weet meteen of je straks makkelijk zonder gas kunt.  Krijgt je jouw woning niet op temperatuur met 50°C aanvoer, kijk dan welke ruimten in jouw huis achterblijven. Op die plaatsen kan wellicht de radiator worden vervangen voor een LT- (laagtemperatuur) radiator of convector. Natuurlijk zijn er ook al warmtepompen (en komen er in de toekomst nog meer op de markt) die een hogere temperatuur van bijvoorbeeld 70°C kunnen leveren. Maar hoe groter het verschil tussen bron (bijvoorbeeld buitentemperatuur) en doel (afgifte-aanvoer-temperatuur) hoe minder gunstig het rendement van het toestel is. Doe daarom eens een keer de 50°C test en kijk hoe het met jouw woning is gesteld.

Kan een warmtepomp koelen?2024-02-05T17:41:11+01:00

Ja. Ook zonder een airconditioning is het mogelijk om voor verkoeling te zorgen in huis. De meeste warmtepompen kun je niet alleen gebruiken om te verwarmen, maar ook om het huis lekker koel te houden in de zomer. Afhankelijk van het type warmtepomp kan dit op verschillende manieren. Hiervoor heb je wel water-gedragen / traditionele vloerverwarming nodig of LT (Lage Temperatuur) radiatoren. Er zijn grote verschillen tussen deze twee systemen. Traditionele vloerverwarming is bijvoorbeeld lastiger te plaatsen in bestaande woningen en hierdoor niet in iedere woning mogelijk. Daarnaast reageert traditionele vloerwarming niet snel op temperatuurschommelingen. Hierdoor duurt het langer om de juiste temperatuur te bereiken. De andere mogelijkheid is een LT-radiator.  Zulke radiatoren kunnen met een lage watertemperatuur de ruimte efficiënter verwarmen, verdelen de warme lucht gelijkmatiger zodat er minder warmteverlies optreedt en zijn vele malen sneller dan de traditionele radiatoren en vloerverwarming die nu vaak in woningen geïnstalleerd zijn. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren, doordat ze de huidige radiatoren vervangen en aan te sluiten zijn om het bestaande leidingsysteem. Sommige van deze radiatoren hebben een speciaal systeem met geïntegreerde ventilatoren en kunnen daarmee in combinatie met een duurzame warmteopwekker, zoals een warmtepomp, frisse lucht laten circuleren in huis. Zo kun je in de winter verwarmen én in de zomer koelen op een energiezuinige manier. Warmtepomp merken zoals bijvoorbeeld Vaillant, Daikin, en Remeha hebben warmtepompen die actief of passief kunnen koelen.

Kun je koelen met een warmtepomp op radiatoren?2024-02-05T17:48:58+01:00

Het is helaas niet mogelijk om met traditionele radiatoren de ruimte te koelen. Ook al is de warmtepomp geschikt om te koelen, kunnen radiatoren niet voldoende de koude lucht verspreiden. Er zijn wel speciale radiatoren (van bijvoorbeeld Jaga) die wel kunnen koelen. Als er geen vloerverwarming mogelijk is en toch wilt koelen en verwarmen met een warmtepomp, kunnen deze LT radiatoren een interessant alternatief zijn.

Wat is actief koelen (met een warmtepomp)?2024-02-05T17:52:28+01:00

Er zijn twee manieren om te koelen met een warmtepomp. Actief of passief koelen. Bij actief koelen stroomt er water dat een paar graden koeler is dan de omgeving door de leidingen van de vloerverwarming. De warmtepomp zorgt dat het koele water wordt aangemaakt. Om dit mogelijk te maken moet de compressor van de warmtepomp draaien. Dit zorgt voor stroomverbruik. Bij actieve koeling verbruikt de warmtepomp elektriciteit, net als bij het verwarmen.

Zowel een volledig elektrische lucht/water warmtepomp als een hybride warmtepomp kunnen in combinatie met water-gedragen vloerverwarming of LT radiatoren je huis actief koelen.

Actief koelen met lucht/lucht (Airco)

Ook een lucht/lucht warmtepomp kan alleen actief koelen. Bij een lucht/lucht warmtepomp gaat het niet om koud water, maar om koude lucht die de ruimte in wordt geblazen via de binnenunit.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?2024-02-05T15:46:19+01:00

Besparing en terugverdientijd van een warmtepomp

Met een warmtepomp bespaar je al snel  60%-70% op je gaskosten. Bij een volledig elektrische warmtepomp kun je zelfs 100% van je gaskosten besparen (mits je al kookt op inductie). Een eenvoudige hybride warmtepomp verdien je hiermee in gemiddeld 6 jaar al terug. Een lucht/lucht warmtepomp heeft ook een relatief lage kostprijs, waardoor de terugverdientijd gemiddeld 8 jaar is.

Voor andere warmtepompen moet je rekening houden met een terugverdientijd van gemiddeld 11 tot 14 jaar.

Soort warmtepomp Gemiddelde terugverdientijd*
Hybride warmtepomp 6 jaar
Lucht/water warmtepomp 12 jaar
Water/water warmtepomp 11 jaar
Lucht/lucht warmtepomp 8 jaar
Bodem/water warmtepomp 14 jaar

*Afhankelijk van hoe je je huis verwarmt, de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en de totale kosten van de installatie.

De overheid houdt een lijst bij van actuele warmtepompen en subsidie bedragen. Je kunt dus makkelijk zien wat jouw geplande warmtepomp aan subsidie krijgt op ISDE: Warmtepomp woningeigenaren (rvo.nl) en op de link “meldcodelijst warmtepompen” te klikken. Deze lijst wordt constant bijgehouden met nieuwe modellen die op de markt komen. Als je via ons een warmtepomp laat installeren, laten we je altijd duidelijk weten wat het subsidie bedrag is. In het algemeen kun je op ongeveer 25%-30% van de totale kosten rekenen bij een standaard installatie. Wij helpen je uiteraard met de juiste informatie om de subsidie aan te vragen.

Wat is een bodem/water warmtepomp?2024-02-05T16:47:49+01:00

Bodem/water warmtepomp

In het geval van een bodem/water warmtepomp wordt de warmte uit de grond getrokken. Dit wordt gedaan met een speciaal buizennetwerk dat in de grond wordt geplaatst. Bij voldoende grondoppervlak (minimaal 200 m² tot 400 m²) worden de buizen vaak horizontaal geplaatst. Is er niet voldoende grondoppervlak, dan worden de buizen verticaal aangebracht. Het buizennetwerk onttrekt de warmte uit de grond en voert het af naar de warmtepomp. Hier wordt de warmte weer afgegeven aan het water in het systeem.

Het aanleggen van het buizennetwerk kost flink wat tijd en geld, waardoor deze techniek niet voor elk huis geschikt is.

Wat is een hybride warmtepomp?2024-02-05T16:06:01+01:00

Hybride warmtepomp

Bij een hybride verwarmingssysteem wordt de bestaande ketel uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride naar de combinatie van een hr-combiketel met een warmtepomp. De hr-combiketel levert het warme kraanwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is.

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn geen aanpassingen aan je woning nodig in de vorm van nieuwe vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren nodig. Het werkt gewoon met je huidige radiatoren. Maar weet wel: hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies je hebt en hoe meer je uiteindelijk zult besparen.

Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze relatief goedkoop is. Ook kun je het beste voor een hybride warmtepomp kiezen als je huis nog niet optimaal geïsoleerd is. Hybride warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Hybride warmtepomp met buitenunit:ook wel bekend als de hybride lucht/water split-unit warmtepomp. De pomp haalt de warmte uit de buitenlucht met behulp van de buitenunit. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingswater in huis d.m.v. een systeem met koelmiddel dat warmte transporteert naar de module in het huis.
 • Hybride monoblock warmtepomp:deze warmtepomp heeft een buitenunit die direct het water verwarmt en d.m.v. leidingen naar het verwarmings circuit voert. Het hele verwarming/koel systeem is dus verwerkt in de buitenunit. Er is nog wel een binnenunit nodig om het water in het huis te verwerken en te koppelen aan het bestaande verwarming systeem.

Dit zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp op een rij:

 • Een hybride warmtepomp is praktisch geschikt voor elk type woning, zelfs als deze nog niet optimaal geïsoleerd is.
 • Met een hybride warmtepomp bespaar je toch al snel tot wel 70% op je gasverbruik.
 • De meeste (nieuwe) cv-ketels zijn hybrid-ready!Bij een ketel van 5 jaar of jonger hoef je dus niet ook nog eens een nieuwe cv-ketel te kopen.
 • De meeste hybride warmtepompen werken met bijna alle merken cv ketels. Je hoeft vaak dus niet hetzelfde merk te gebruiken als de ketel.
 • De hybride cv-ketel is een klein kastje, ongeveer zo groot als de helft van je cv-ketel. Hij neemt dus niet veel ruimte in beslag!
 • Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf van een hybride warmtepomp, gemiddeld zo’n 25%-30% van de totaal prijs!
 • De hybride warmtepomp werkt nog wel samen met je cv-ketel, dus je woning is niet helemaal gas-vrij.
 • Bij een hybride lucht/water warmtepomp is er plaats voor een buitenunit nodig. Hier zitten voorschriften aan: er moet voldoende ruimte zijn en het geluid mag geen overlast veroorzaken bij bijvoorbeeld je buren. De buitenunit kun je dus niet zomaar overal plaatsen.
Wat is een lucht/lucht waterpomp?2024-02-05T16:43:59+01:00

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Het verschil met een lucht/water warmtepomp is dat de warmte daarna wordt afgegeven en zo warme lucht door het huis blaast. De airco’s die wij installeren zijn bijna altijd lucht/lucht warmtepompen en kunnen dus zowel koelen als verwarmen. Wil je warmte in je hele huis, dan is het wel belangrijk om meerdere binnenunits te hebben. Ook zorgt een lucht/lucht warmtepomp niet voor warm water maar alleen voor lucht verwarming en verkoeling.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit?2024-02-05T16:36:20+01:00

Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit

Wie echt helemaal van het gas af wil, heeft een volledig elektrische warmtepomp nodig! Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder de volledig elektrische warmtepomp met een buitenunit. Deze noemen we ook wel de lucht/water all-electric warmtepomp.

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald, en dit wordt afgegeven aan het systeem. In tegenstelling tot een hybride warmtepomp, zorgt een volledig elektrische warmtepomp voor zowel verwarming als warm water. In de warmtepomp zelf zit een voorraadvat voor warm water waar je mee kunt douchen. Afhankelijk van je behoefte, is het mogelijk om een extra opslagvat te plaatsen zodat je altijd genoeg warm water hebt.

De voor- en nadelen van een volledig elektrische warmtepomp op een rij:

 • Met een all-electric lucht/water warmtepomp ben je, mits je kookt op inductie, helemaal van het gas af!
 • Je vermindert je CO2 uitstoot met maar liefst 40% tot 55%.
 • Een elektrische warmtepomp kan je ook gebruiken om in de zomer te koelen.
 • De installatie neemt slechts 2 tot 3 dagen in beslag en je gebruikt direct geen gas meer!
 • Er is de mogelijkheid voor een flinke subsidie, waardoor je de kosten laag houdt.
 • Wil je een all-electric warmtepomp, dan moet je huis wel goed geïsoleerd zijn. Ook de verwarming die je hebt, radiatoren, vloerverwarming of een andere vorm van verwarming, moet geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming.
 • Je hebt in huis de ruimte nodig voor een groot voorraadvat voor warm water.

Tip! Wil je in de toekomst helemaal van het gas af, maar is een volledig elektrische warmtepomp op dit moment nog iets te hoog gegrepen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp met een iets hoger vermogen, die je later kunt gebruiken om helemaal van het gas af te gaan. Vraag naar de ‘all-electric-ready’ warmtepompen!

Wat is een water/water warmtepomp?2024-02-05T16:41:50+01:00

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp werkt net even anders. Hier gebruikt de pomp niet de warmte uit de buitenlucht, maar uit het grondwater. Kies je voor een water/water warmtepomp, dan heb je bij je huis twee putten nodig met een diepte van ongeveer 25 tot 150 meter (afhankelijk van de bodemsamenstelling).

Het grondwater wordt naar de verdamper van de warmtepomp geleid waar het de warmte afgeeft aan het systeem. De warmte zorgt ervoor dat het water in het verwarmingssysteem wordt opgewarmd. Ook zal de warmte het voorraadvat voor warm water opwarmen.

Een water/waterpomp heeft een ontzettend hoog rendement en hiermee zou je dus de grootste besparing kunnen doen. Je kan het water dat opgepompt wordt zelfs gedeeltelijk gebruiken voor het doorspoelen van de wc of het sproeien van de tuin! Wel is het goed om te weten dat een water/water pomp een grote investering vraagt. Ook heb je een vergunning nodig voor het boren van de putten.

Wat is er nodig voor onderhoud en reparatie van een warmtepomp?2024-02-05T17:20:45+01:00

Onderhoud en reparatie

Een warmtepomp is erg onderhoudsvriendelijk en heeft niet veel nodig om goed te kunnen blijven draaien. Bij een lucht/water warmtepomp of bijvoorbeeld een warmtepompboiler is het mogelijk om zelf het filter te reinigen. Als je een beetje handig bent, kun je bovendien zelf elk half jaar het filter vervangen. Dit is belangrijk omdat er anders niet meer voldoende lucht kan doorstromen, waardoor de efficiëntie van je warmtepomp afneemt.

Daarnaast is het aangeraden om de warmtepomp jaarlijks te laten inspecteren om jouw garantie te behouden. Zo kunnen wij bepalen of er extra onderhoud nodig is én de pomp direct opnieuw afstellen wanneer dat nodig is.

Wat is het verschil tussen airconditioning en koelen op de waterpomp?2024-02-05T18:09:44+01:00

Vloer koelen is geen airconditioning

Alhoewel het mogelijk is om te koelen met een warmtepomp en een vloerverwarmingssysteem of LT radiatoren, is een warmtepomp nog geen airconditioning.

Door de koele vloer blijft de temperatuur in huis lager en kan de vloer niet meer opwarmen als de zon er direct op staat, wat ook weer een paar graden scheelt maar de vloer kan maximaal afkoelen tot ongeveer 17/18 °C. Een lagere temperatuur is niet aan te raden, vanwege het wooncomfort (kan onprettig aanvoelen) maar ook omdat er bij lagere temperaturen condens ontstaat en de vloer nat wordt. Wel is het effect van koeler water merkbaar en zeker in warme zomers erg fijn.

Wat is passief koelen?2024-02-05T18:12:42+01:00

Bij passieve koeling gaat het om koelen terwijl de warmtepomp grotendeels is uitgeschakeld, alleen de pomp van de warmtepomp hoeft te werken om koel water rond te pompen. Passief koelen wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd omdat de warmtepomp koelte uit de bodem of het grondwater gebruikt. De afgevoerde warmte wordt weer afgegeven aan de bodem of het grondwater, en kan weer worden hergebruikt als het kouder wordt. Het grote voordeel van deze manier van koelen is dat het minder elektriciteit kost en dus zuiniger is.

Wat is water-gedragen vloerverwarming?2024-02-05T17:45:22+01:00

Water-gedragen vloerverwarming is een systeem van vloerverwarming op basis van warm water of koeler water. Dit stroomt door leidingen die onder de vloer lopen en verwarmt en koelt je huis op een gelijkmatige manier. Water-gedragen vloerverwarming is vaak zuiniger, maar wel iets duurder in aanschaf in vergelijking met elektrische vloerverwarming.

Geen water-gedragen vloerverwarming?

Wil of kun je geen vloerverwarming laten leggen? Dan kun je alleen een lucht/lucht warmtepomp (ook wel airco) gebruiken voor de koeling van je woning. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Lucht/lucht warmtepomp’.

Wat kost een warmtepomp?2024-02-05T15:27:09+01:00

Een warmtepomp is er al vanaf €2.500,- tot €5.000,-. Dit zijn de prijzen voor een kleine hybride warmtepomp of een eenvoudige lucht/lucht warmtepomp. Wil je een hoger rendement met bijvoorbeeld een water/water warmtepomp, dan betaal je gemiddeld €20.000,- tot €24.000,-.

De prijs van hybride warmtepompen, die samen met een aanwezige ketel werkt, is gemiddeld €5.000,- tot €8.000,- en is meestal geschikt voor iedereen die een warmtepomp wil plaatsen in een bestaand systeem. Hieronder vind je ook de prijzen van andere warmtepompen.

Soort warmtepomp Gemiddelde kosten*
Hybride warmtepomp €5.000,- tot €8.000,-
Lucht/water warmtepomp €6.000,- tot €12.500,-
Water/water warmtepomp €15.000,- tot €20.000,-
Lucht/lucht warmtepomp (airco) Vanaf €2.500,-
Bodem/water warmtepomp €10.000,- tot €35.000,-

*inclusief installatie

Wat zijn de pluspunten van een warmtepomp?2024-02-05T15:36:22+01:00
 • Een warmtepomp kost je gemiddeld €2.500,- tot €24.000,-, afhankelijk van het type. Een gemiddelde hybride warmtepomp kost ongeveer €5.000,- tot €7.000,-.
 • De terugverdientijd is gemiddeld 5 tot 12 jaar en je bespaart jaarlijks 60% tot zelfs 100% op je gaskosten!
 • Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De benaming geeft aan waar de pomp de warmte vandaan haalt, en waar de warmte aan afgegeven wordt. Zo haalt een lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht en wordt het afgegeven aan water in het systeem.
 • Je kunt onder andere kiezen voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel, of een volledig elektrische warmtepomp. Deze werkt op zichzelf. Met behulp van een tapwatervat zorgt de warmtepomp ook voor warm water.
 • Het plaatsen van een warmtepomp neemt 2-4 dagen in beslag. Een standaard hybride warmtepomp wordt vaak al in 2 dagen geplaatst. Je kunt de warmtepomp ook direct gebruiken, maar houd er rekening mee dat het even duurt voordat hij je huis heeft opgewarmd.
 • Een warmtepomp werkt met een koudemiddel, door dit te laten koken en verdampen wordt de warmte gebruikt om je afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) op te warmen.
 • De warmtepomp is een goede investering als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is en je op korte termijn je cv-ketel moet vervangen.
 • Dankzij een subsidie krijg je een groot deel van de kosten weer terug! Je krijgt minimaal €500,-terug en afhankelijk van het soort pomp en het vermogen loopt de subsidie op tot boven de €13000,-
 • De gemiddelde subsidie voor een hybride warmtepomp is ongeveer 25%van het aanschaf bedrag inclusief installatie.
Wat zijn de voor- en nadelen van actief koelen?2024-02-05T18:13:21+01:00

Wat zijn de voordelen van actief koelen?

De voordelen van actief koelen:

 1. Goedkoper in aanschaf:Een warmtepomp zoals een lucht/water warmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp is goedkoper in aanschaf en makkelijker te plaatsen dan een bodem/water of water/water warmtepomp.
 2. Geen apart apparaat:Je hoeft geen aparte installatie te hebben om je ruimte te koelen. Het koele water stroomt door je bestaande vloerverwarmingssysteem, aangevoerd door je bestaande warmtepomp. Je vloerverwarming en je vloer moeten wel geschikt zijn om te koelen en bij de lucht/lucht warmtepomp (airco) heb je natuurlijk wel een aparte installatie nodig.

Wat zijn de nadelen van actief koelen?

Helaas kleven er ook nadelen aan actief koelen:

 1. Niet zo energiezuinig:Er is elektriciteit nodig om te koelen.
 2. Minder milieuvriendelijke keuze:Alhoewel actief koelen nog altijd energiezuiniger is dan een airconditioning, is het door het elektriciteitsverbruik minder milieuvriendelijk dan passief koelen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een waterpomp op een rij?2024-02-05T17:25:05+01:00

Alle voor- en nadelen van warmtepompen op een rij

Is een warmtepomp de investering waard?

Het kopen van een warmtepomp is een flinke investering. Niet iedereen heeft zomaar het geld liggen om hun cv-ketel te vervangen met een warmtepomp. Toch wordt vaak gezegd dat het de investering zeker waard is.

Is dat zo? We zetten hieronder de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rij.

 • Je ziet vaak het COP getal vermeld bij een warmtepomp. Dit getal geeft aan wat de geleverde warmte is ten opzichte van de elektriciteit die gebruikt wordt. Als een warmtepomp dus een COP van 5 heeft; dan wordt voor elke 1 kilowatt elektriciteit, 5 kilowatt aan warmte geleverd. Dit betekent dat 4 kilowatt gratis warmte wordt onttrokken uit de lucht, water of grond afhankelijk van het soort warmtepomp. Een hoger COP geeft dus een beter rendement en levert meer besparing op.
 • Je bespaart op de energiekosten en kan zelfs volledig van het gas af met een elektrische warmtepomp. Met 1 kWh aan elektriciteit wek je 5 kWh warmte op. Als je op een koude dag nou aan 10 m³ gas nodig hebt om je huis te verwarmen, dan kost je dit zo’n €15,- per dagmet een traditionele cv-ketel en slechts €7,50 per dag bij een warmtepomp. Die besparing doe je elke dag dat je de verwarming aan hebt staan! Hoe groter het verschil tussen de gas en elektriciteit prijs, hoe meer je bespaart.
 • Je vermindert je CO2 uitstoot tot wel 55% en draagt zo bij aan een beter milieu. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.
 • Met de installatie van een warmtepomp verhoogt je woning in waarde en krijgt het een hoger energielabel. Dat komt zeker van pas als je in de toekomst wilt verkopen.
 • Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk en hebben maar weinig onderhoud nodig. Een jaarlijkse controle is voldoende.
 • Een warmtepomp vraagt een grote investering. Een eenvoudige warmtepomp kost je vanaf €5.000,-. Maar gelukkig kun je wel een subsidie aanvragen, van minimaal €500,-tot maximaal €3.000,- bij een eenvoudige hybride warmtepomp en wel tot €13.000,- voor een grond warmtepomp.
 • Het systeem heeft iets meer tijd nodig om je woning op te warmen. Hierdoor werken warmtepompen vooral goed met vloerverwarming, dan hoef je ’s ochtends niet te wachten tot je huis verwarmd is.
 • De pomp verwarmt op lage temperatuur. Dat werkt het beste met vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Heb je geen vloerverwarming in huis, dan zou je dus kunnen overwegen om hierin te investeren. Je moet dus aanpassingen doen aan je huis om een optimaal rendement te behalen.
 • Niet elke woning is geschikt, omdat je toch vastzit aan een zekere mate van isolatie. Ook heb je voldoende ruimte nodig voor een warmtepomp en een tapwatervat.

Wat zijn de voor- en nadelen van passief koelen?2024-02-05T18:05:57+01:00

Wat zijn de voordelen van passief koelen?

De belangrijkste voordelen van passieve koeling:

 1. Energiezuinige manier van koelen: Passieve koeling verbruikt minder elektriciteit
 2. Beste optie voor het milieu:Door het lage elektriciteitsverbruik is dit een betere keuze voor het milieu
 3. Extra rendement:De warmte die wordt afgegeven aan de bodem, of het grondwater, zorgt voor extra rendement op het moment dat de warmtepomp weer wordt gebruikt om te verwarmen.

Wat zijn de nadelen van passief koelen?

Een paar nadelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Beperkt in temperatuur:De temperatuur kan maar ongeveer 2 à 4 °C dalen.
 2. Minder snel en efficiënt:Het koelproces gaat langzamer dan bij actieve koeling
 3. Niet zo eenvoudig te plaatsen:Passief koelen kan alleen met een grond/water of een water/water warmtepomp. Deze zijn aanzienlijk duurder in aanschaf en niet zo eenvoudig te plaatsen als een lucht/lucht of een (hybride) lucht/water warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een lucht/lucht waterpomp of airconditioning?2024-02-05T17:34:06+01:00

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp staat ook wel bekend als airconditioning. De warmtepomp gebruikt omgevingslucht en zet dit om in koele of juist warme lucht. Wand- of plafondunits blazen die lucht vervolgens de ruimte in. Airco systemen die wij leveren kunnen altijd zowel koelen als verwarmen.

Voordelen lucht/lucht warmtepomp

1. Actieve koeling

Koeling door middel van een lucht/lucht warmtepomp is een manier van actief koelen. Hierdoor heb je een veel grotere controle over de temperatuur.

2. Gemakkelijk te plaatsen

Het plaatsen van een lucht/lucht warmtepomp is minder ingrijpend dan sommige andere systemen en als je meerdere aparte buitenunits plaats kun je tegelijkertijd zowel koelen als verwarmen in de verschillende ruimtes. Met een lucht/water warmtepomp kun je alleen of verwarmen of koelen maar niet tegelijkertijd.

Nadelen lucht/lucht warmtepomp

 1. Geen warm tapwater of cv-water:Alleen geschikt voor verwarmen en koelen door middel van lucht. Voor het warme tapwater of voor de cv heb je een HR-ketel of een (hybride) warmtepomp nodig.
Welke soorten warmtepompen zijn er?2024-02-05T17:16:50+01:00

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De benaming kan verwarrend zijn, maar is eigenlijk heel simpel: het is de bron van de warmte en het afgifte systeem.

Zo haalt een lucht/water warmtepomp de warmte uit de buitenlucht en wordt de warmte afgegeven aan water in het systeem, voor bijvoorbeeld je vloerverwarming of radiatoren. Een lucht/lucht warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en geeft de warmte ook weer af aan de lucht in huis.

Als je dit weet, maakt dat het vergelijken van warmtepompen al een stuk makkelijker. In de tabel hieronder lees je hoe de warmtepomp werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Soort Warmtepomp Werking Toepassing Energiebron Efficiëntie Voordelen Nadelen
Hybride Warmtepomp Haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan water Verwarming en soms koeling Lucht, Elektriciteit, gas Hoog, omdat het meerdere bronnen combineert – Bespaart energie     – Een all-electric ready systeem kan later aangepast worden om volledig van het gas af te gaan. – Vereist een bestaand verwarmingssysteem
– je hebt nog steeds gas nodig
Elektrische lucht/Water Warmtepomp Haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan water Verwarming en soms koeling Lucht, Elektriciteit Hoog, vooral in milde klimaten – Lage operationele kosten
– Kan zowel verwarmen als koelen
– Efficiëntie kan dalen bij lage temperaturen
– Vereist voldoende buitenruimte
Water/Water Warmtepomp Haalt warmte uit water en geeft deze af aan water Verwarming en koeling Water, Elektriciteit Hoog, omdat water een constante bron van warmte is – Hoge efficiëntie
– Geschikt voor grote gebouwen
– Dure installatie en onderhoud
– Vereist toegang tot grondwater
Lucht/Lucht Warmtepomp Haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan de lucht Verwarming en koeling Lucht, Elektriciteit Gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de buitentemperatuur – Eenvoudige installatie
– Kan snel verwarmen/koelen
– Minder efficiënt bij lage temperaturen
– verwarmt geen water
Bodem/Water Warmtepomp Haalt warmte uit de grond en geeft deze af aan water Verwarming en soms koeling Grond water, Elektriciteit Hoog, omdat de grond een constante bron van warmte is – Hoge efficiëntie
– Milieuvriendelijk
– Vereist een grondboring en ruimte
– Hoge installatiekosten
Welke warmtepomp past het beste bij mij?2024-02-05T17:10:03+01:00

Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Maar dan duurzamer omdat je CO2-uitstoot kan dalen tot wel 45%. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in huis ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater.

Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met je cv-ketel gebruikt. Wij adviseren dit wanneer je cv-ketel nog niet zo oud is en nog waardevast is.

Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lage temperatuur-verwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lage temperatuur-verwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. Je cv-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.

Welke warmtepomp voor jou de beste keuze is, hangt dus af van de situatie: je stookgedrag en je woning spelen hierin een grote rol. Eigenlijk kun je jezelf twee dingen afvragen:

Hoe is je huis geïsoleerd?

Een redelijk tot goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Het is verstandig om in dat geval wél te investeren in HR++ beglazing als je deze nog niet hebt. Bij woningen gebouwd na 1992 is de isolatie tijdens de bouw al aangebracht en hoef je geen grote verbouwing meer uit te voeren.

Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Ook dan kun je al investeren in een hybride warmtepomp. Zo kun je toch al besparen op je energierekening. Wel haal je een hoger rendement als je het huis zo snel mogelijk beter laat isoleren.

Is je cv-ketel 12 jaar of ouder?
Dan ben je sowieso binnenkort toe aan een nieuwe verwarming. Je kunt dan overwegen of je direct over kunt op een volledig elektrische warmtepomp. Zo hoef je niet meer te investeren in een cv-ketel en bespaar je uiteindelijk op de kosten.

Ga naar de bovenkant