Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Maar dan duurzamer omdat je CO2-uitstoot kan dalen tot wel 45%. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in huis ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater.
Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met je cv-ketel gebruikt. Wij adviseren dit wanneer je cv-ketel nog niet zo oud is en nog waardevast is.
Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lage temperatuur-verwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lage temperatuur-verwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. Je cv-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.
Welke warmtepomp voor jou de beste keuze is, hangt dus af van de situatie: je stookgedrag en je woning spelen hierin een grote rol. Eigenlijk kun je jezelf twee dingen afvragen:
Hoe is je huis geïsoleerd?
Een redelijk tot goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Het is verstandig om in dat geval wél te investeren in HR++ beglazing als je deze nog niet hebt. Bij woningen gebouwd na 1992 is de isolatie tijdens de bouw al aangebracht en hoef je geen grote verbouwing meer uit te voeren.
Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Ook dan kun je al investeren in een hybride warmtepomp. Zo kun je toch al besparen op je energierekening. Wel haal je een hoger rendement als je het huis zo snel mogelijk beter laat isoleren.
Is je cv-ketel 12 jaar of ouder?
Dan ben je sowieso binnenkort toe aan een nieuwe verwarming. Je kunt dan overwegen of je direct over kunt op een volledig elektrische warmtepomp. Zo hoef je niet meer te investeren in een cv-ketel en bespaar je uiteindelijk op de kosten.