Alle voor- en nadelen van warmtepompen op een rij

Is een warmtepomp de investering waard?

Het kopen van een warmtepomp is een flinke investering. Niet iedereen heeft zomaar het geld liggen om hun cv-ketel te vervangen met een warmtepomp. Toch wordt vaak gezegd dat het de investering zeker waard is.

Is dat zo? We zetten hieronder de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rij.

  • Je ziet vaak het COP getal vermeld bij een warmtepomp. Dit getal geeft aan wat de geleverde warmte is ten opzichte van de elektriciteit die gebruikt wordt. Als een warmtepomp dus een COP van 5 heeft; dan wordt voor elke 1 kilowatt elektriciteit, 5 kilowatt aan warmte geleverd. Dit betekent dat 4 kilowatt gratis warmte wordt onttrokken uit de lucht, water of grond afhankelijk van het soort warmtepomp. Een hoger COP geeft dus een beter rendement en levert meer besparing op.
  • Je bespaart op de energiekosten en kan zelfs volledig van het gas af met een elektrische warmtepomp. Met 1 kWh aan elektriciteit wek je 5 kWh warmte op. Als je op een koude dag nou aan 10 m³ gas nodig hebt om je huis te verwarmen, dan kost je dit zo’n €15,- per dagmet een traditionele cv-ketel en slechts €7,50 per dag bij een warmtepomp. Die besparing doe je elke dag dat je de verwarming aan hebt staan! Hoe groter het verschil tussen de gas en elektriciteit prijs, hoe meer je bespaart.
  • Je vermindert je CO2 uitstoot tot wel 55% en draagt zo bij aan een beter milieu. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.
  • Met de installatie van een warmtepomp verhoogt je woning in waarde en krijgt het een hoger energielabel. Dat komt zeker van pas als je in de toekomst wilt verkopen.
  • Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk en hebben maar weinig onderhoud nodig. Een jaarlijkse controle is voldoende.
  • Een warmtepomp vraagt een grote investering. Een eenvoudige warmtepomp kost je vanaf €5.000,-. Maar gelukkig kun je wel een subsidie aanvragen, van minimaal €500,-tot maximaal €3.000,- bij een eenvoudige hybride warmtepomp en wel tot €13.000,- voor een grond warmtepomp.
  • Het systeem heeft iets meer tijd nodig om je woning op te warmen. Hierdoor werken warmtepompen vooral goed met vloerverwarming, dan hoef je ’s ochtends niet te wachten tot je huis verwarmd is.
  • De pomp verwarmt op lage temperatuur. Dat werkt het beste met vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Heb je geen vloerverwarming in huis, dan zou je dus kunnen overwegen om hierin te investeren. Je moet dus aanpassingen doen aan je huis om een optimaal rendement te behalen.
  • Niet elke woning is geschikt, omdat je toch vastzit aan een zekere mate van isolatie. Ook heb je voldoende ruimte nodig voor een warmtepomp en een tapwatervat.