Tips voor efficiënt gebruik van je waterpomp

Optimaal besparen met je warmtepomp? Hieronder vind je 5 tips om je warmtepomp zo efficiënt mogelijk te gebruiken!

Tip 1: optimaliseer de isolatie in huis

Het klinkt als een dooddoener, maar hoe beter je huis is geïsoleerd, des te meer je haalt uit je warmtepomp. Je verliest nu eenmaal minder warmte. Is je huis voor 1992 gebouwd dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of je nog onderdelen kunt laten na-isoleren!

Tip 2: pas je thermostaatinstellingen aan

Stel je thermostaat op zo’n manier in dat deze ’s avonds, ’s nachts en overdag ingesteld is op jouw comfortbehoefte. Met een slimme thermostaat kun je dit ook automatisch instellen. Voorkom wel grote temperatuurschommelingen. Het kost tijd voordat een warmtepomp het systeem weer heeft opgewarmd, omdat warmtepompen gebruik maken van lage temperatuur verwarming.

Tip 3: investeer in lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming!

Verwarmen met een lage temperatuur is iets heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent met je oude cv-ketel. Je kunt je huis niet meer zo snel opwarmen als eerst. Daarom is het verstandig om te investeren in vloerverwarming, zodat het altijd een constante temperatuur is in huis. Je kunt ook kiezen voor speciale lage temperatuur radiatoren. Deze zijn ook geschikt om je woning met een warmtepomp te verwarmen en te koelen.

Tip 4: laat je warmtepomp draaien

Warmtepompen hebben langer de tijd nodig om te verwarmen. Daarom is het belangrijk om temperatuurverschillen zoveel mogelijk te voorkomen en je warmtepomp zo weinig mogelijk uit te zetten. Je bent meer kwijt aan stroom wanneer je warmtepomp opnieuw moet opstarten dan  dat je bespaart door de warmtepomp tijdelijk even uit te zetten.

Tip 5: kies voor het juiste vermogen

Als je warmtepomp te klein is qua vermogen dan krijgt hij het moeilijk op de echt koude dagen. Een te hoog vermogen betekent dat je te veel betaalt en de pomp vaker aan en uitschakelt. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welk vermogen je nodig hebt. Wij kunnen hierbij natuurlijk helpen.