Hybride warmtepomp
Bij een hybride verwarmingssysteem wordt de bestaande ketel uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride naar de combinatie van een hr-combiketel met een warmtepomp. De hr-combiketel levert het warme kraanwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is.
Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn geen aanpassingen aan je woning nodig in de vorm van nieuwe vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren nodig. Het werkt gewoon met je huidige radiatoren. Maar weet wel: hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies je hebt en hoe meer je uiteindelijk zult besparen.
Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze relatief goedkoop is. Ook kun je het beste voor een hybride warmtepomp kiezen als je huis nog niet optimaal geïsoleerd is. Hybride warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen:
- Hybride warmtepomp met buitenunit:ook wel bekend als de hybride lucht/water split-unit warmtepomp. De pomp haalt de warmte uit de buitenlucht met behulp van de buitenunit. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingswater in huis d.m.v. een systeem met koelmiddel dat warmte transporteert naar de module in het huis.
- Hybride monoblock warmtepomp:deze warmtepomp heeft een buitenunit die direct het water verwarmt en d.m.v. leidingen naar het verwarmings circuit voert. Het hele verwarming/koel systeem is dus verwerkt in de buitenunit. Er is nog wel een binnenunit nodig om het water in het huis te verwerken en te koppelen aan het bestaande verwarming systeem.
Dit zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp op een rij:
- Een hybride warmtepomp is praktisch geschikt voor elk type woning, zelfs als deze nog niet optimaal geïsoleerd is.
- Met een hybride warmtepomp bespaar je toch al snel tot wel 70% op je gasverbruik.
- De meeste (nieuwe) cv-ketels zijn hybrid-ready!Bij een ketel van 5 jaar of jonger hoef je dus niet ook nog eens een nieuwe cv-ketel te kopen.
- De meeste hybride warmtepompen werken met bijna alle merken cv ketels. Je hoeft vaak dus niet hetzelfde merk te gebruiken als de ketel.
- De hybride cv-ketel is een klein kastje, ongeveer zo groot als de helft van je cv-ketel. Hij neemt dus niet veel ruimte in beslag!
- Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf van een hybride warmtepomp, gemiddeld zo’n 25%-30% van de totaal prijs!
- De hybride warmtepomp werkt nog wel samen met je cv-ketel, dus je woning is niet helemaal gas-vrij.
- Bij een hybride lucht/water warmtepomp is er plaats voor een buitenunit nodig. Hier zitten voorschriften aan: er moet voldoende ruimte zijn en het geluid mag geen overlast veroorzaken bij bijvoorbeeld je buren. De buitenunit kun je dus niet zomaar overal plaatsen.