Besparing en terugverdientijd van een warmtepomp

Met een warmtepomp bespaar je al snel  60%-70% op je gaskosten. Bij een volledig elektrische warmtepomp kun je zelfs 100% van je gaskosten besparen (mits je al kookt op inductie). Een eenvoudige hybride warmtepomp verdien je hiermee in gemiddeld 6 jaar al terug. Een lucht/lucht warmtepomp heeft ook een relatief lage kostprijs, waardoor de terugverdientijd gemiddeld 8 jaar is.

Voor andere warmtepompen moet je rekening houden met een terugverdientijd van gemiddeld 11 tot 14 jaar.

Soort warmtepomp Gemiddelde terugverdientijd*
Hybride warmtepomp 6 jaar
Lucht/water warmtepomp 12 jaar
Water/water warmtepomp 11 jaar
Lucht/lucht warmtepomp 8 jaar
Bodem/water warmtepomp 14 jaar

*Afhankelijk van hoe je je huis verwarmt, de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en de totale kosten van de installatie.

De overheid houdt een lijst bij van actuele warmtepompen en subsidie bedragen. Je kunt dus makkelijk zien wat jouw geplande warmtepomp aan subsidie krijgt op ISDE: Warmtepomp woningeigenaren (rvo.nl) en op de link “meldcodelijst warmtepompen” te klikken. Deze lijst wordt constant bijgehouden met nieuwe modellen die op de markt komen. Als je via ons een warmtepomp laat installeren, laten we je altijd duidelijk weten wat het subsidie bedrag is. In het algemeen kun je op ongeveer 25%-30% van de totale kosten rekenen bij een standaard installatie. Wij helpen je uiteraard met de juiste informatie om de subsidie aan te vragen.