Warmtepomp kopen: alles wat je moet weten

Ga jij een warmtepomp kopen? Wij helpen je alvast een handje: hieronder leggen we uit wat je moet weten voor je een warmtepomp koopt. Zo weet je zeker welke warmtepomp voor jou geschikt is en waar je rekening mee moet houden met de plaatsing van de pomp.

Voor je een warmtepomp gaat aanschaffen is het verstandig om je af te vragen of je woning geschikt is. Als je nee moet beantwoorden op één van de onderstaande vragen, dan is je huidige woning mogelijk niet geschikt en is het misschien verstandig om eerst even aanpassingen te doen, zoals betere isolatie plaatsen bijvoorbeeld.

  1. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd?
    2. Is het totale vloeroppervlak in huis kleiner dan 200 m²?
    3. Verbruik je jaarlijks meer dan 1.000 m³ gas?
    4. Maak je gebruik van vloerverwarming?
    5. Is er de mogelijkheid om een aan- en afvoer te plaatsen in de ruimte van de warmtepomp
    6. Heb je een HR-ketel die hybrid ready is?
    7. Heb je buiten de ruimte voor een buitenunit?

Kun je op alle vragen ja antwoorden dan is je woning geschikt! Als je een nee moet antwoorden betekent dat niet direct dat je huis niet geschikt is maar vraag ons dan om advies.

“Als je twijfelt over hoe je huis geïsoleerd is en of een warmtepomp met de bestaande radiatoren of vloerverwarming werkt doe dan de test ! voor het omschakelen naar een warmtepomp.”

Heb je de afgelopen jaren jouw woning beter geïsoleerd of bijvoorbeeld HR+ glas laten plaatsen?  Dan zijn jouw huidige radiatoren misschien ondertussen wel een beetje over bemeten. Of misschien is jouw woning nog niet zo oud en is die zo al geschikt?

Zonder meteen te beslissen en om te schakelen kun je wellicht toch al proberen of jouw woning gunstig verwarmd zou kunnen worden met een warmtepomp. Zet je cv-ketel thermostaat de komende weken op 50°C en kijk of jouw woning toch voldoende warm wordt. Als dat zo is kunt je in de toekomst zonder al te veel verbouwen omschakelen naar bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp.  De meeste cv-ketels hebben een thermostaat of elektronische instelmogelijkheid om de aanvoertemperatuur voor verwarming te beperken tot bijvoorbeeld 50°C (Informeer bij jouw installateur).

Zo’n test is dus redelijk eenvoudig te doen en je weet meteen of je straks makkelijk zonder gas kunt.  Krijgt je jouw woning niet op temperatuur met 50°C aanvoer, kijk dan welke ruimten in jouw huis achterblijven. Op die plaatsen kan wellicht de radiator worden vervangen voor een LT- (laagtemperatuur) radiator of convector. Natuurlijk zijn er ook al warmtepompen (en komen er in de toekomst nog meer op de markt) die een hogere temperatuur van bijvoorbeeld 70°C kunnen leveren. Maar hoe groter het verschil tussen bron (bijvoorbeeld buitentemperatuur) en doel (afgifte-aanvoer-temperatuur) hoe minder gunstig het rendement van het toestel is. Doe daarom eens een keer de 50°C test en kijk hoe het met jouw woning is gesteld.