Een warmtepomp is op dit moment nog niet verplicht. Het is de bedoeling dat je vanaf 2026 wel verplicht bent je cv-ketel, als deze aan vervanging toe is, te vervangen door een warmtepomp. Het kan dus zijn dat jouw cv-ketel nog lang niet aan vervanging toe is en je het veel langer uithoudt met een traditionele cv-ketel. In zo’n geval is een hybride warmtepomp misschien een goede oplossing. Of dit écht zo is hangt af van de situatie, want de overheid geeft veel uitzonderingen waardoor veel woningen niet verplicht zouden zijn tot de aanschaf van een warmtepomp.

Moet je in de komende jaren je cv vervangen, dan is het wel slim om alvast te kijken of je niet beter kunt investeren in een warmtepomp. Nu is er een mooie subsidie beschikbaar en je bespaart er flink mee op de energiekosten, waardoor het financieel juist misschien een heel aantrekkelijke optie is.

Wat is de regelgeving rondom warmtepompen?

Een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om een burenruzie te voorkomen is het dus wel verstandig om goed na te denken over de plek van de buitenunit. Per april 2021 zijn de regels omtrent de geluidseisen aangescherpt. De buitenunit mag ‘s nachts niet meer dan 40 Db geluid veroorzaken bij je buren. Houd hier dus rekening mee met de aankoop van de warmtepomp. Wij houden hier met het systeem ontwerpen altijd rekening mee.